ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Είστε γονέας και έχετε αναρωτηθεί τι πρέπει να τρώει το παιδί σας;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κατανοήσετε ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, πόσο μάλλον στην παιδική ηλικία. Πέρα από την υποστήριξη της ανάπτυξης μέσω των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, οι υγιεινές διατροφικές επιλογές έχουν όχι μόνο βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στο παιδί. Από τη μια σχετίζονται με την μείωση της εμφάνισης άμεσων προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, σιδηροπενική αναιμία και τερηδόνα, και από την άλλη με την μακροβιότητα του παιδιού, καθώς συμβάλει στην μείωση χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά, οστεοπόρωση κ.ά.)
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας εδραιώνεται ο τρόπος
διατροφής και συμπεριφοράς του παιδιού, που συχνά παραμένει σταθερός και στη μετέπειτα ζωή του. Το περιβάλλον του παιδιού παίζει εδώ καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού, με σημαντικότερο παράγοντα επιρροής τους γονείς και έπειτα το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (παππούδες/γιαγιάδες), το σχολείο και τους φίλους.
Οι ενεργειακές απαιτήσεις του παιδιού είναι μικρότερες από τις δικές σας και ποικίλουν ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, τη σύσταση σώματος και το επίπεδο φυσικής του δραστηριότητας. Η διατροφή κάθε παιδιού είναι σίγουρα μια εξατομικευμένη υπόθεση, αλλά το γενικό πλαίσιο της υγιεινής διατροφής στο οποίο θα πρέπει να κινηθείτε είναι συγκεκριμένο.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, και εκπαίδευσης των γονιών υπάρχει διαθέσιμος ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για βρέφη, παιδιά και εφήβους (https://www.diatrofikoiodigoi.gr/files/PDF/KIDS.pdf) , από όπου παραθέτουμε συμπυκνωμένα τα κυριότερα σημεία που πρέπει να προσέξετε. Σε γενικές γραμμές οι τροφές θα πρέπει να είναι από όλες τις ομάδες τροφίμων και να μην αποκλείεται καμία, καθώς και να επιλέγονται τρόφιμα που να είναι της εποχής και όχι επεξεργασμένα.
Σε καθημερινή βάση
- 3 κύρια γεύματα την ημέρα και τουλάχιστον ένα μικρό γεύμα την ημέρα
- Πάντα πρωϊνό
- Γάλα, γιαούρτι, τυρί
- Ποικιλία φρούτων και λαχανικών
- Ποικιλία δημητριακών (προτιμήστε τα ολικής άλεσης)
- Ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή
- Αρκετό νερό
- Σωματική δραστηριότητα
Σε εβδομαδιαία βάση
- Λευκό ή άπαχο κρέας 2-3 φορές/εβδομάδα (αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας)
- Ψάρια ή θαλασσινά 2-3 φορές/εβδομάδα (τουλάχιστον 1 φορά εβδομάδα λιπαρό ψάρι)
- 4-7 αυγά την εβδομάδα
- Όσπρια τουλάχιστον 1 φορά εβδομάδα
Ο ρόλος σας ως γονείς είναι να λειτουργήσετε ως πρότυπο για τα παιδιά και να ενθαρρύνετε τις υγιεινές συνήθειες. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να φροντίσετε η κατανάλωση των γευμάτων να γίνεται με κλειστή τηλεόραση και να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας στο τραπέζι όσο πιο συχνά γίνεται, υιοθετώντας και εσείς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Σαφώς το να μαγειρεύετε στο σπίτι με ασφαλή τρόπο και με προϊόντα εποχής, είναι σημαντικό, μιας και μπορείτε να ελέγχετε τόσο την ποιότητα των υλικών όσο και τον τρόπο παρασκευής. Τέλος θα πρέπει να φροντίσετε τον περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού και ζάχαρης και των προϊόντων που την περιέχουν.