Τι αποκαλύπτουν τα μάτια για την υγεία μας,τα μυστικά μέσα από τα μάτια μας
Πόσες φορές άραγε στην καθημερινότητα μας κι αν έχουμε χρησιμοποιήσει τις ακόλουθες εκφράσεις;
"Να το προσέχεις σαν τα μάτια σου" , "τα μάτια σου δεκατέσσερα" ή "να το φυλάξεις ως κόρη οφθαλμού"...
Ο θυμόσοφος λαός λοιπόν ήθελε να παρομοιάσει το καθετί πολύτιμο, με τα μάτια. Ένα πραγματικά πολύτιμο όργανο τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο (ποιος άραγε έχει φανταστεί να ζει στο απόλυτο σκοτάδι;), όσο και για την ιατρική ως επιστήμη. Καθότι πρόκειται για ένα τόσο μικρό μα συνάμα τόσο ευαίσθητο και πολύπλοκο όργανο.
Μέσω του ματιού ή επιστημονικά οφθαλμού, μπορούν να διαγνωσθούν παθήσεις οι οποίες δεν συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με την όραση μας. Πέρα από τις πιο γνωστές στο ευρύ κοινό οφθαλμολογικές παθήσεις: μυωπίας, υπερμετρωπίας, πρεσβυωπιας, αστιγματισμου, καταρράκτη, γλαυκώματος, ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδος, θα επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποια μυστικά τα οποία κρύβουν τα μάτια μας και αφορούν άλλες παθήσεις...Που πλήττουν τα μάτια μας και κατ' επέκταση την όραση μας αλλά δυστυχώς και τον υπόλοιπο οργανισμό μας.
Θα φανταζόταν ποτέ κανείς ότι μια απλή ξηροφθαλμία, την οποία αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση στα ιατρεία μας, θα μπορούσε να έχει ως γενεσιουργό αιτία ένα νόσημα του συνδετικού ιστού ( π.χ ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, νόσο Sjogren, σπονδυλαρθρίτιδα κ.α); Πώς από την ύπαρξη χρωστικής πάνω στον κερατοειδή χιτώνα, θα ενημερώναμε συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, για την διακοπή ή την μείωση της αγωγής φαρμάκων που λαμβάνουν για άλλους λόγους, λόγω τοξικής δράσης αυτών πάνω στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού; Από την ύπαρξη ξανθελασματων (κιτρινωπές κηλίδες πλησίον των βλεφάρων) ,θα μπορούσε να διαγνωσθεί υψηλή χοληστερίνη; Από μια απλή εξέταση της ίριδος, σε συνδυασμό με εξέταση του βυθού του οφθαλμού (βυθοσκοπηση),πώς θα μπορούσε να διαγνωσθεί σακχαρώδης διαβήτης; Αρτηριακή υπέρταση; Ανευρύσματα εγκεφάλου (ανισοκορια); Νευρολογικες παθήσεις (του υποθαλάμου και της υπόφυσης); Κακοήθειες (μελάνωμα χοριοειδους χιτώνα); HIV λοίμωξη; Σαρκοείδωση και πόσες άλλες παθήσεις;
Ξετυλίγεται συνεπώς ένα κουβάρι, το οποίο θα καταλήξει στον συνάδελφο ιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας και θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ανακουφίζοντας έτσι τον ασθενή μας από παθήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε χρόνιες, αν δεν γινόταν η αρχική εντόπιση τους από τον οφθαλμολογικό έλεγχο.
Ας μην αφήνουμε άλλο λοιπόν τα μυστικά αυτά να παραμένουν κρυμμένα μέσα στα άδυτα των ματιών μας κι ας δώσουμε την ευκαιρία στον οφθαλμίατρο μας να προβεί σε τυχόν αποκάλυψη αυτών, κάνοντας ένα ετήσιο προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο.
Θα ήθελα να κλείσω το κείμενο αυτό, με την ελπίδα πως δεν σας κούρασα αλλά αντιθέτως σας ευαισθητοποίησα, με τα λόγια ενός Τσέχου συγγραφέα του Μίλαν Κούντερα:
"Το μάτι...το σημείο στο οποίο συγκεντρώνεται η ταυτότητα ενός ανθρώπου"!